Matcha

Ondertussen zijn we eind februari en dus meer dan tijd voor een nieuwe blog. Ik hoop dat het nog steeds lukt met Tournée Minérale. Ik blijf alvast volhouden. 

Deze maand wil ik het graag met jullie hebben over Matcha. Dit knalgroene poeder komt uit Japan en wordt gemaakt van groene thee. Er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan toegedicht: het houdt het humeur op peil, het verbetert de concentratie en het uithoudingsvermogen, het verjongt de huid, het zorgt voor extra calorieverbranding, etc.

Dat de productie zeer arbeidsintensief is, is alvast een feit. Drie weken voor de pluk worden de theestruiken overschaduwd met doeken of stro. In de schaduw maken de planten extra bladgroen aan, zodat de blaadjes hun felle kleur krijgen. De mooiste blaadjes worden geplukt, dan gestoomd en gedroogd. De nerven en steeltjes worden gescheiden van de rest van het blad en dan wordt het blad heel langzaam tussen twee stenen gemalen. Dit is de dure, arbeidsintensieve, variant.

Nu matcha zo populair is, wordt het ook in het groot voor de voedingsindustrie geproduceerd: de blaadjes gaan dan in z’n geheel in silo’s en worden daar vermalen. Dit is de goedkope 'kook' variant. 

In Japanse theeceremonies wordt matcha en zeer warm water bij elkaar geklopt met een bamboe theeklopper, tot er een schuimende thee ontstaat, met een volle umami smaak. Gebruik geen kokend water, want dan wordt de matcha bitter.

De smaak van matcha is heel bijzonder. Je moet ervan houden, je moet er misschien even aan wennen, maar veel mensen vinden het een van de lekkerste theesoorten die er zijn! 

Matcha wordt tegenwoordig echt niet alleen gebruikt om er thee van te maken. Wie rondkijkt op Instagram of Pinterest, ziet tal van mogelijkheden. Matcha als kleurstof voor taarten en gebak, matcha in groene smoothies, matcha latte, ja zelfs in snoepjes, pannenkoeken, cake, ijs, … De mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je matcha ook eens proberen?

Hier alvast 3 recepten die het proberen waard zijn. 

Matchacupcakes met een topping van chocolade. 

Voor 12 stuks heb je volgende ingrediënten nodig: 175 g zachte boter, 125 g ruwe rietsuiker, 3 eieren, 100 g speltbloem, 75 g amandelpoeder, 1 tl bakpoeder, 1 el matchapoeder. 

Voor de ganache heb je 200 g donkere chocolade min 70% en 100 ml kokosroom nodig. 

Bereiding: verwarm de oven voor op 180°C. Klop intussen de boter en suiker tot een witte romige massa. Voeg afwisselend bloem, amandelpoeder en eieren toe, dan bakpoeder en matcha, meng tot een gladde massa zonder klonters. Verdeel in de 12 cupcake vormpjes en bak ongeveer een 18 à 20 min. Laat afkoelen.

Ganache: smelt de chocolade en de kokosroom in een steelpannetje op laag vuur.

Afwerking: dop de cupcakes in de ganache en serveer. Strooi er nog wat matcha poeder over als je ‘verslaafd’ bent! En met een beetje sprinkels erop zijn ook de kinderen helemaal verkocht. Je kan ze 4 à 5 dagen in een gesloten doos in de koelkast bewaren, of invriezen.

Eéntje met alcohol, GinMatcha

Ingrediënten: 2 cl rietsuikersiroop, 2 cl ananassap, 4 cl gin, ijsblokjes, ½ koffielepel Matchapoeder, 40 ml mineraalwater, 160 ml spuitwater, schijfjes limoen

Bereiding: doe de rietsuikersiroop, het ananassap, de gin en de ijsblokjes in een shaker en schud heel krachtig. Schenk de mix in een glas. Los Matcha op in mineraalwater en voeg dit toe aan de mix in het glas. Vul het glas verder aan met spuitwater en maak het af met een schijfje limoen.

En ééntje zonder alcohol, limonadeMatcha

Ingrediënten: 3 takjes munt, het sap van 2 limoenen, 5 el honing, 1 kl matchapoeder, 150 ml water, 700 ml (spuit)water voor de afwerking

Bereiding: doe de munt samen met het limoensap, de honing, het matchapoeder en het water in een steelpannetje. Laat zo’n 20 min koken. Verwijder de munttakjes. Meng de siroop met het water en voilà, klaar is kees. 

En voor ik het vergeet, Matcha is natuurlijk te verkrijgen bij www.eenheerlijkkopje.be. Onder bio-thee, kruidenthee en bijzondere blends, vind je 6 Matchapoeders. 

Smakelijk en gezondheid! Geniet alvast van een heerlijk kopje of gebakje!

Matcha

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x