Mate

Mate, een heerlijk pittig kruid met een stevige portie cafeïne. Het is dus zeker niet het ideale drankje voor ‘s avonds. 

Mate werd eeuwen geleden al gedronken door de indianen in Paraguay vanwege de gezondheidsvoordelen. Vooral in Zuid-Amerika wordt deze drank zeer veel genuttigd en nu komt deze hype ook meer en meer overgewaaid naar onze contreien. 

Mate heeft heel wat goede eigenschappen: anti-oxidanten, vitaminen en mineralen. In Zuid-Amerika wordt Mate nog vrij vaak gedronken omwille van de helende eigenschappen: versterking van het immuunsysteem, bloed zuiverend, ontgiftend, versterken van het zenuwstelsel, tegengaan van veroudering, hulp bij afvallen, bestrijden van vermoeidheid, tegen stress. Bij zeer frequent gebruik bestaat er natuurlijk ook een kans op bijwerkingen, zoals hoofdpijn of een hoge bloeddruk. Daarnaast wordt het drinken van Mate zeker afgeraden aan zwangere vrouwen. En moet er opgelet worden bij het innemen van bepaalde medicijnen die bv voorgeschreven worden tegen depressies en Parkinson. 

Maar het is toch vooral een gezelschapsdrank. Het drinken is een ritueel geworden waarbij samenhorigheid centraal staat. Je drinkt het samen, met familie of vrienden. Als iemand jou een kopje Mate aanbiedt dan is dat een enorm compliment. Het is een teken van vriendschap en een uiterst sociaal gebeuren. Mate wordt traditioneel geschonken in een speciale kop en gedronken met een dik ijzeren rietje. 

Mate kan je verschillende keren infuseren. Het eerste kopje wordt door de man of vrouw des huizes gedronken, dan komt het bezoek aan de beurt. Voor ons lijkt dit wellicht niet echt gastvrij, maar de eerste kop smaakt nogal bitter. Bij koud weer wordt de drank warm tot heet geserveerd en bij warm weer is er natuurlijk de koude variant. Mate wordt ook door kinderen gedronken. Zij drinken het vaak met limonade. 

Drink Mate met mate en met maten ;-)

Op www.eenheerlijkkopje.be vind je onder bio-thee, kruidenthee & bijzondere blends, 3 soorten matemixen. 

Genieten maar!

Mate

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x