Over cacao, koffie en thee

Thee: de oorsprong van thee is omgeven met mythes en mysteriën. Volgens één van deze legendes zou de legendarische Chinese keizer Shennong bevolen hebben dat zijn volk alleen nog maar gekookt water mocht drinken. Juist toen hij zelf het goede voorbeeld wilde geven en een ketel water kookte, waaiden er bladeren van een struik in de ketel. Het water kreeg een kleurtje en begon lekker te ruiken. Het ontstane brouwsel smaakte de keizer goed en de thee was geboren. Een iets minder vrolijke legende vertelt over een boeddhistische monnik die een jarenlange meditatie hield, waarbij hij niet in slaap mocht vallen. Op zeker moment werden zijn oogleden toch te zwaar en viel de monnik in slaap. Toen hij weer wakker werd, was de monnik zo gefrustreerd over zijn zwakte, dat hij besloot zijn oogleden af te snijden. Hij gooide zijn afgesneden oogleden op de grond, waar ze wortel schoten. De plantjes groeiden uit tot theestruiken. Wie van de bladeren drank maakte, zou niet meer moe zijn.

Koffie: er bestaan talrijke legenden over de ontdekking van de verkwikkende werking van koffie. Een van de oudste brengt ons naar een jonge geitenhoeder in Ethiopië, rond het jaar 850. Hij had gemerkt dat zijn geiten na het eten van een bepaald soort bes heel veel energie kregen. Monniken proefden de vrucht. Zij waren echter zo teleurgesteld in de bittere smaak dat ze de vrucht in het vuur gooiden. Het duurde niet lang of een heerlijk aroma steeg op naar hun neus. Uit nieuwsgierigheid maakten de monniken van de geroosterde vruchten een aftreksel. Ze zagen het als een geschenk van God omdat het hen hielp de halve nacht wakker te blijven.

Cacao: chocolade komt oorspronkelijk uit Centraal en Zuid Amerika, waar de vroegere inwoners de Maya's en Azteken, chocolade als eersten dronken. Destijds was chocolade zo waardevol dat deze ook werd gebruikt als betaalmiddel. Voor de chocoladedrank werden de bonen gekookt met water. Er werd peper en vanille aan toegevoegd. Deze kruidige, bittere drank op basis van cacaobonen werd gezien als een drank die wijsheid en kennis gaf.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x